Takaréktűzhely bontva

Takaréktűzhely bontása

„A szeretet és boldogság lángja hasonló minden család tűzhelyén s annak melege egyformán heviti a szivet a bársony és a darócz alatt. A boldogsághoz egyiránt joga van gazdagnak, szegénynek; az a szeretet közös vagyon édes mindnyájunkkal.”

Kilenc éven keresztül használtuk a takaréktűzhelyünket. Számtalan kenyér, kalács sült benne. Téli esténként hetente három-négy alkalommal illatozott benne a sütőtök, s Karácsony tájékán a mézeskalácsok.

A legjobban a platnit szerettük, hogy pillanatok alatt elkészült a friss pászka, ha épp nem volt kenyér, hogy 10 kilónyi padlizsánt egyszerre tudtunk rajta sütni, hogy a legnagyobb fazék mellett is elfért még egy fazék.

A tűzhely központi szerepet töltött be a házunkban. Alig vártuk, hogy a ropogó tűz mellett reggelizhessünk, vagy a kinti munkák után télen a kályha mellett melegedhessünk.

A takaréktűzhelyen főztünk, a sütőjében sütöttünk, a tetején aszaltunk, s ez adta a meleget is a házban. S ez utóbbival volt a probléma. A tűzhely által befűtött helyiség alatt pince található. S bár a nagy hidegben is könnyedén fel tudtuk fűteni a házban 25 fokra a levegőt, mégis a pince miatt a padló csak pár fokos volt. S az alulról sugárzó hideg miatt fáztunk.

Mikor a ház felújításába kezdtünk, első körben megállapodtunk, hogy marad a takaréktűzhely. Ragaszkodtunk hozzá. Az életünk része volt nap, mint nap. Mi építettük, mindennap azon főztünk. Nyáron is nagyon szerettük használni, mert pillanatok alatt kész volt rajta az étel. Azonban vastag gyapjú zokniban, papucsban is fáztunk télen, hiába volt meleg a házban. Ezért úgy döntöttünk, hogy elbontjuk a tűzhelyet, s kazánra cseréljük a mi ki takaréktűzhelyünket.

Nehéz döntés volt, de nem bántuk meg. A padló meleg, nem fázunk, a tűzhely pedig téglákra szedve várja, hogy újjászülessen a kertben, a kemence mellett.

Ahogy téglánként szedtük szét a tűzhelyet, téglánként pakoltuk egy-egy emléket arrébb. Ketten építettük a tűzhelyet, de már öten álltunk a darabokra szedett tűzhelyünk mellett. S a gyermekeink szűnni nem akaró kérdés-záporaitól volt meleg a szívünk…És, hogyan ragasztottátok össze a téglákat?…Mikor tüzeltetek először?…és akkor is itt volt a tűzhely , mikor mi nem voltunk?…Milyen volt, amikor még nem voltunk?

Takaréktűzhely pászka

Nagyon várjuk a nyarat! Hogy újra lehessen tűzhelyünk! Immáron a kertben. Várjuk, hogy a zakuszkához süssük a padlizsánokat, de mindenek előtt, hogy telerakhassuk pászkával az egész platnit.

Ha tetszett, oszd meg cikkünket!

Kövess minket Facebookon!